20 Şubat 2016 Cumartesi

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 2060 İNCİ BEYİT

2060.Bu evin penceresinde sevdalara (Tutkulu sevgilere) döner dururum;
Zerre gibi ışıktan bir ip edinirim, o iple oynamaya koyulurum.

Otur, mecliste (İlahi toplulukta)zevk (Hoşa giden veya çekici bir şeyin elde edilmesinden,  düşünülmesinden doğan hoş duygu, haz), işret, hiçbir zaman arıklaşmaz (Zayıf, kuru, cılız olmaz);
Söyle, bu devlet sayesinde hiçbir rey (Düşünce, fikir, görüş) kararmaz.

Ağzını yumarak, sırrının kubbesi altında söylemen (Sözsüz, harfsiz, ağza ve kulağa ihtiyaç duymadan söz söylemek ve böyle sözleri duymak aşamasına gelmek) daha da iyi, çünkü bu kubbede sesini iki kat artmış olarak duyarsın.

Tebrizli Tanrı Şems’i, huylarındaki lütuf  (İyilik) yüzünden bu nükteyi (İnce anlamlı, düşündürücü ve şakalı sözü), daima harflerden arıtıp durmadadır.

Kiminle bağdaşır (Anlaşır), uzlaşırsan bil ki rahat edemezsin, huzura kavuşamazsın;
*Seni alt-üst ederim, çünkü sen, bizdensin.

Rüsva (Rezil, ayıplanacak durumda) olmamak istiyorsan, o sırrın meydana çıkmamasını, o şarabı (İnsanı sarhoş edecek Tanrı sözünü), rezil-rüsva (Toplum içinde ayıplanacak bir duruma düşmek) âşıktan başkasının da içmesini diliyorsan;

Kaldır sürahiyi, bırak zahitliği (Dinin kurallarına çok bağlı kalmayı bırak), o mübah (Din bakımından yapılmasında sakınca olmayan, yapılması sevap ve günah olmayan ) şarap kadehini dik başına da rahata-huzura kavuş.

A yarına âşık kişi, sarhoşların halkasında, lalelikte, gül bahçesinde bugüne bak, bugün çek kadehi.

A hercâyi(Kararsız, sebatsız, vefasız, dönek, renkten renge giren, halden hale geçen) maskara, buyruk yürütme törenince öylesine sarhoşluk et ki sonucu geç şu varlıktan.

Yosmaların (Şen güzel genç kadınların) baş fitnecisisin (Karıştırıcısı, arabozanısın), hiçbir şeyle mukayyed (Serbest, sınırlı, bağlı) olmayanların giydikleri hırkaya bürünmüşsün;
Ne diye Mısır’da kalmazsın da daima şeker yemezsin?
                         ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                            ***
Neler öğrendik;
1.    Rahat ve huzura kavuşmak için Allah’ı sevmemiz ve Allah dostlarıyla dostluk kurmamız gerektiğini öğrendik.
2.    Allah sevgisi ile uğraşanın hiçbir kaybı olmadığı gibi kazançlarının da büyük olacaklarını öğrendik.
3.    Dinin emirlerini yapmayı yeterli bulmanın eksiklik olduğunu, Allah aşkının verdiği sarhoşluğa kavuşmamız için uğraşmamız gerektiğini öğrendik.                           
                                *
İşte böyle yaren;
Dinin yasak etmediği aşkla sarhoş olup tatlılık içinde yaşamamız, tatlılığın olduğu toplum ve yerde kalmamız, âşıkların halkasında yer almamız gerektiğini öğrendik, anladık.
                                  *

RAVLİ

Popüler Yayınlar