8 Aralık 2021 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 3860 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)


3860. Ellerini-ayaklarını sen kırdın;

Ne el kaldı onlarda, ne ayak.,

Kanad açtılar, hepsi de Ca'fer-i Tayyar (Savaşırken kollarını kaybeden, kolları yerinde kanat çıkıp cennete uçan kişi) oldular.


Para-pul ehli (Ustası) nerde, buluşup kavuşma ümmeti (Hz. Muhammed’e inanarak, onun yaptıklarını ve söylediklerini uygulayarak çevresinde toplanan Müslümanlar) nerde?

Paraları pulları bitti ama buluşmaya layık (Uygun, yaraşan) oldular.


Bayram geçti, bütün halk işe-güce yöneldi...

Aklı yeter kişiler, sermaye elde etmek için pazara gitti.


Aşıkların işi de sensin. sanatı da, pazarı da...

Aşıklar senin pazarından başka çarşıdan-pazardan bezdiler (Bıkıp usandılar).


Nefsine düşkün akılsızlar, meclislerde alt yanlarına, boğazlarına rehin oldular...

Fakıyhler (İlminin üstadı olanlar), bellediklerini (Öğrenip akılda tuttuklarını) tekrarlamak için medreselere (Fakültelerine) yüz tuttular.


Bütün halk,senin aşk zincirinin (Delileri bağladığın) yüzünden deli-divane (Sıra dışı davranan) oldu...

Herkes, senin mahmur nerkislerine (Kısık bakan gözlerine) daldı, meyhaneci kesildi.


Ellerini-ayaklarını sen kırdın;

Ne el kaldı onlarda, ne ayak...

Kanat açtılar, hepsi de Ca'fer-i Tayyar (Savaşırken kollarını kaybeden, kolları yerinde kanat çıkıp cennete uçan kişi) oldular.


Padişahımızın sadakaları (Karşılık beklemeden ihtiyaç sahiplerine, fakirlere verilen yardım), yoksulların payı...

Aşıklarsa o yüzden, o yanaktan faydalanırlar.


Biz, güneşe tapanlar gibi bütün çölü adımlamadayız;

Gölge arayanlarsa karılar gibi dıvar (Duvar) ardına sinmişler (Büzülmüş, saklanmış).


Sen, bir yaratığın (Canlı varlığın) gölgesine sığınmışsın;

Öyle olmasaydı yaratıklar, ölüm yüzünden leş (Vücudunu çürümeye bırakıp canını almış gitmiş yolcu) kesilirler miydi hiç?

                          ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİNHAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

                         ***

Neler öğrendik;

  1. Mevlana Hazretlerinin öğretisinde; Hazretin sözlerini doğru kabul eden kişinin ne yapacağını, nereye gideceğine karar veremeyecek duruma geleceğini, fakat kollarının yerine kanat verilerek uçma olanağına kavuşacağını öğrendik.

  2. Mevlana Hazretlerinin öğretisinde Peygamberimizin ümmetinden ayrılma olmayacağını, iyi yolda ilerlemek için para kaybetmekten çekinilmeyeceğini, sonuna kadar harcayacaklarını, sevgili ile buluşmaya uygun duruma geleceklerini öğrendik.

  3. Aşıkların alış-verişinin, pazarının Şems Hazretleri olduğunu, Mevlana Hazretlerinin olduğunu, aşıkların nefsine (Dünyalık isteklere) düşkün akılsızlardan farklı olduklarını öğrendik.

  4. Fakülte eğitiminde ilim öğrenip akılda tutulduğunu ve tekrar edildiğini, Mevlevilikte öğrenilenin, yaşanılanın bırakılıp yeni birşey öğrenmeye, yaşanmaya devam edildiğini, Allah sanatının sonsuzluğuna doğru bir yerde kalmadan yolculuğa güç ölçüsünde devam edildiğini, yolda yardımın geldiğini, 400 yıllık ömrün birikimine kavuşulacağına hatta daha fazlasına kavuşulacağını öğrendik.

  5. Mevlana Hazretlerinin sıra dışı davranış olarak görünen, nefsinin emrinde olanların delilik diye kınadığına bakmadan bu yolda yolcuların Hazretin gözlerinin içine bakarak zevk ve neşe içinde yolculuklarına devam ettiklerini öğrendik.

  6. Aşığın eli ayağı kırılsa da ona daha iyi işler yapacak, daha iyi yere hızlıca gidecek olanaklar sağlandığını öğrendik.

  7. Allah’ın kendisine muhtaç yoksullarına verdiği, karşılık beklemediği, hesap sormadığı nimetlerini dostları eliyle verdiğini öğrendik.

  8. Mevlevilerin ateşten, sıcaktan, susuzluktan, açlıktan korkmadıklarını, yapmaları gerekeni saklanmadan, erkek aslan gibi yaptıklarını öğrendik.

                         *

İşte böyle yaren;

Mevlana Hazretlerinin öğretisinde onun koruması altına gireceğimizi, canımızı onun uğrunda harcayacağımızı, dünyada leş aramaktan kendimizi kurtaracağımızı öğrendik, anladık.

                        *

RAVLİ



Popüler Yayınlar