15 Ekim 2020 Perşembe

DİVAN-I KEBİR 6. CİLT 3680 İNCİ BEYİT

(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)
 
3680. Gizlice kıble ehli olduysan (Sıkıntılı bir durumda yardım umarak başvurulan doğru yer ise), o mezarda da yüzün kıbleye karşıdır.
 
Sınanıp (Bilgisini, yeteneğini, yeterliliğini veya niteliğini yoklamak, imtihan etmek) halden hale girmek için mezar, havana (İçinde bir şey dövüp ufalamaya yarayan kaba) benzer çünkü.
 
Çürümeye yüz tutmuş bir tohumu ektin mi, o tohumdan, anlamlarla dopdolu bir ağaç biter.
 
Önce nice ecel (Uzun süreden beri hayatın sonu, ölüm zamanı) davulları duydun;
Ecel ansızın (Hatıra gelmeyen bir sırada) geldi-çattı deme.
 
Ömrün boyunca bir ah ettiysen (Yanlışlıklarından, boşa geçirdiğin zamandan pişman olmuşsan) iyiden-iyiye bil ki bugün, onun gölgesindesin (Korumasındasın) sen.
 
Eğer ahla yola düştüysen (Işığa kavuşmuş olarak) padişahlar padişahısın, yolun ışığısın sen.
 
A mekândan münezzeh (Bulunduğu yere bağlı kalmayan, temiz) yoldaş (Yol arkadaşı), gittik biz, ayrıldık şehirden;
Sağ- esen kal, senin yaşaman gerek.
 
Biz, yıldızlar (Uzaya ışınım biçiminde yayan, ışıklı gök cisimlerinden her biri) gibi, senden kalktık, gene sana geldik;
Çünkü gökyüzüsün (İçinde yaşanılan ve etkisinde kalınan ortamsın) sen.
 
Bir şekil gitti mi, başka bir şekil gelir konak evine senin;
Cansın çünkü sen.
 
Konuklar (Kısa bir süre kalmak için gelen kimse), dört mevsime (Isı, ışık alma süresi ve şartları bakımından farklı olmalarına rağmen birbirlerine) benzer;
Sense mevsimlerin aslı olan dünyasın.
                     ***
DİVAN-I KEBİR 6 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Yaşarken doğru yere ve doğru yöne yönelenlerin mezara girince de bu gidişin, bu davranışın kendisini, ezilmekten koruyacağını öğrendik.
2.    Tohumun toprakta nasıl bir ağaç oluyorsa anlamla dolu tohumumuzu yaşarken çürütmemek gerektiğini öğrendik.
3.    Her duyduğumuz ölüm haberi ile bizim de aynı sonuca yaklaştığımızın habercisi olduğunu, habersizdim diyemeyeceğimizi, hazırlık yapmamız gerektiğini öğrendik.
4.    Gençliğini, aklını, malını, mülkünü, zamanını ahret yaşayışına harcamayan, hazırlamayan kişinin, bu bilince ulaşana kadar kaybettiği zamana pişman olduğunu öğrendik.
5.    Kaybettiği zamanın ve davranışların pişmanlığı bilincine varanın kişinin anlam yoluna düştüyse padişahların padişahı olacağını öğrendik.
6.    Mevlana Hazretleri ahrete gittiğini, dostlarının yaşamasını aşkın anlamını kendi sözlerinden ahrete kadar arayan aşıklara anlatmalarını, öğretmelerini istediğini öğrendik.
7.    Mevlana Hazretlerinin bizden aldığını bize verdiğini, gökyüzünün yıldızları olduğumuzu, şekil sınırından kurtulanın başka bir cana kavuştuklarını öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
Aşk çocuklarının mana çocukları olduklarını, ev sahibi olduklarını, gelip geçici can olmadıklarını, ebedi cana ulaştıklarını öğrendik, anladık.
                     *
RAV

 

Popüler Yayınlar