10 Nisan 2020 Cuma

DİVAN-I KEBİR 6. CİLT 1700 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)

1700. Düşüncenin eline (Güvensizlik oluşturan tedirgin eden duygu, kötü bir şey olacakmış gibi sebebi bilinmeyen gerginlik duygusuna, olmasını istemediğimiz olayların gerginlik vermesi ortamına) bırakma beni:
Çünkü düşünce de bir başka kan içici (Güçsüzleştiren, etkisizleştiren).

Saki (İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan), o ham (Gerçekleşme kolaylığı olmayan) şarabı sunmaz, o kadehi döndürmezsen yüzlerce başka ham, zahmet verir-durur bana.

Borçluyum ama gene de al şu hırkayı, ver rehine, başka bir borç al-gitsin.

Adımı, tortulu şarap (İşe yaramaz duruma gelmiş) içenlerin kulu-kölesi (Sevgiyle bağlanmış, dostluğunu devam ettiren, karşılıksız hizmet eden) tak (Diye adlandır);
Tanrım, başka bir ad-san (Herkesçe tanınmış, işitilmiş olmak) istemiyorum ben.

A güzel, asla doymadım sana;
Fakat ayrılığa her an, doydum da doydum.

Boyuna görüyorum, bir gama (Tasaya, kaygıya, üzüntüye) battıkça razı olmadasın;
İş böyleyken bu âşık nasıl doyar gama?

Ne de kan içicidir, ne de sarhoştur şu gönül ki gözüm ne ıslaklığa doyuyor, ne gözyaşına kanıyor.

Şu âleme (Yaşadığın dünyaya) doyduysan gel bana;
Hiç kimse benim âlemime doymaz.

Gördüm ki âşıkların arasında ayrılık yok;
Benim gönlüm de ayrılığa, yok-olmaz demeye doydu.

* Fakat sen, canlara İsrafil'sin (Hayat verme, ölüm sonrası diriliş görevlisisin), senin zir-bem (En ince ve kalın telden) üfürüntülerine (Gözle görünmeyen ancak akla uygun olarak meydana gelenleri söyleyişine) doymamışım, üfür (Söyle), üfle (Abartarak söyle).
                       ***
DİVAN-I KEBİR 6 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***                   
Neler öğrendik;
1.    Düşüncenin kavramlarla kendi özünü üretip oluşturduğunu, kavramların ait olduğumuz toplumu anlayacağımızı ve anlaşılmak için bu kavramları kullanacağımızı öğrendik.
2.    Düşüncenin gerçeğin yansıması olarak fikir olduğunu, bunu yargılama alanına çekince veya dileklerin öne alınmasıyla olumsuz yönlerinin ağır basacağını öğrendik.
3.    Düşüncenin toplum ile birlikte geliştiğinden bireysel düşünmenin gelişmeyi engellediğini öğrendik.
4.    Kişi kendini kendi düşüncesine teslim edince güç kaybedeceğini, etkisizleşeceğini, Tanrı dostuna düşüncesini sevgiyle yöneltmesi gerektiğini öğrendik.
5.    İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan kişinin Allah sözlerini kendi ağzından söylediğini, dinleyenleri sarhoş edip kendinden geçirdiğini öğrendik.
6.    Dünya yaşamına doymuş kişiyi Mevlana Hazretleri kendi dünyasına çağırdığını, kendi dünyasının katılanların her an hayretle yeni bir sır öğreneceğini, yaşamına mana katacağını öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
Şems Hazretlerinin insan kulağının hiç duymadığı akla yakın Allah sözlerini söylediğini, bu sözlere Mevlana Hazretlerinin doymadığını, daha istediğini öğrendik, anladık.
                     *
RAV

Popüler Yayınlar