30 Ocak 2019 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 5. CİLT 3900 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri aşkı anlatıyor)

3900. Gönül ormanında yüzünün hayali, bir aslandır ki gülerek avlar avını.

Gülen kararsız devlet gibi (Tanrının yetkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle-kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğru çıkardığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek boyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya, insanları yönlendirme ve yöneltme makamıyla) her gün, bir yandan çıka-gelirsin.

Tebrizli Şems’in sıfatları, öylesine bir denizdir (Geniş ve derindir) ki gülen iri taneli incilerle (Şekil değiştirmeyen değerli söz ve davranışlarla) doludur.

A Ay yüzü (Karanlıkta kalanlara aydınlık vererek yollarını aydınlatan) neşeli, güleç dost, dilerim, yüzün daima gülsün.

O Ay, hiç kimseden doğamamıştır;
Doğduysa bile gülerek doğmuştur.

A Yusuf’ların Yusuf u (Güzellerin güzeli), adalet tahtına gülerek geçtin-kuruldun.

Daima kapalı bulunan o  (İlahi) kapı, senin yüzünden, gülerek açıldı.

A abıhayat (Ölümsüzlük), sen gelip eriştin de ateş de güldü, yel de, toprak da.

A sarhoşların sâkisi (İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan kişi), a sarhoşların ellerinden tutan, gönlünden, sarhoşa vefâ (Sevgiyi sürdürmeye, sevgi dostluk bağlılığına devam) etmeyi çıkarma;
Vefalı (Sevgi ve dostluğa devam et) ol sarhoşlara.

A mahmur (Tanrı şarabının verdiği sarhoşluğun sebep olduğu sersemlik içindeki) susuzların sâkisi(İnsan ruhuna Allah’ı sevdiren, Allah nuru saçan kişi), şaraba tapanlar (Tutku ile sevip, bağlananlar) çok susadılar.
                   ***
DİVAN-I KEBİR 5 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik,

1.    Şems Hazretlerinin Allah’ın huzura gidebilecek uygunluğa olanları avladığını, isteklileri aşk yolundan olgun hale getirdiğini öğrendik.
2.    Şems Hazretlerinin sözlerinin zaman ve mekân ortamında değişmeyen mücevher özellikler taşıyan sırlı sözler ve bilgiler olduğunu öğrendik.
3.    Ne yapacağını bilmeyen, şaşırmış, işin sonunu göremeyenlere sırlarıyla görüş ve gerekli ışık veren Şems Hazretleri gibi güler yüzlü olmak isteyenlerin dostu olduğunu öğrendik.
4.    Şems Hazretlerinin Allah’a yaklaşma, güzel yüzünü görme kapılarını açtığını, ölümsüzlüğe kavuşma imkânı verdiğini öğrendik.
5.    Şems Hazretlerinin insan ruhuna Allah’ı sevdirdiğini, Allah nuru saçtığını, böylece kişiyi sarhoş ettiğini, kişi anlamasın diye bu sarhoşlukta sırları yüklediğini, dostluğunu gösterdiğini öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
Allah dostunun daima özleneceğini, bekleneceğini, bıkılmayacağını öğrendik, anladık.
                     *
RAV


Popüler Yayınlar