28 Aralık 2013 Cumartesi

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 268

Âdemi ber hıng-i kerremna suvar
Derkef-i derkeş inan-i ihtiyar
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 3.inci cilt 3300 inci beyit açıklaması)

“ İnsan, Hakkın ‘Keremna’(İsrâ suresi 70), biz Âdemoğullarını ağırlayarak şereflendirdik diye övdüğü kır atına binmiştir ve ihtiyar dizginini de akıl eline almıştır.

Senin vücudunda ruhun Cenab-ı Mustafa’dır.
Safi olan aklın da Cebrail’indir.

Aşk Burak’ına binersen Hazret-i Muhammed’in Mirac gecesinde Allah’a kavuşmasını, Hakkın: “Fekâne kabe kayseyn-i ev edna” “İki yay uzunluğunda veya daha yakındı” (Necm suresi 9) diye övmesindeki sır, sana aşikâr olur.

Fakat eğer senin vücudunda canın Ebucehl’e (İslam düşmanına) benzer, aklın inatçı şeytan olursa ve sen de hırs ( Aç gözlülük, doymazlık, azgınlık, şiddetli istek ve arzu), heva ve heves ( Zevk ve eğlence ile içi boş ve geçici istekler) atına biniyorsan, Tanrı’nın visalinden (Kavuşmaktan, buluşmaktan) mahrum kalırsın.

O attan in, yaya ol.
Riyazetlerle (Kanaat içinde yaşamayı seç, faydalı fikirlerle, ibadetlerle ve ilimle meşgul ol) var meşakkat (Zahmet, sıkıntı, güçlük, zorluk) çek.
                                                     ***
Neler öğrendik:
1.    Ruhumuzun Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa’nın ruhuyla aynı olduğunu öğrendik.
2.    Katışıksız, bozuk olmayan, temiz aklımızın Cebrail Aleyhisselâm ile aynı olduğunu öğrendik.
3.    Allah’a yaklaşmak, kavuşmak, buluşmak isteyenin aşk vasıtasıyla bu amaca ulaşabileceğini öğrendik.
4.    Din düşmanlığı yapanların, aç gözlülük edenlerin, doymazlık yapanların, azgınlık yapanların, dünyaya ait istekleri kuvvetli olanların, zevk ve eğlenceye düşkün olanların, içi boş ve geçici isteklerle yaşayanların Allah’a kavuşmaktan, ulaşmaktan mahrum kalacaklarını öğrendik.
                                               *
İşte böyle yaren,
Aç gözlülükten, hırstan kendimizi temizleyerek, az bile olsa kısmetimizden fazlasını istemekten kendimizi kurtararak, helal ile yetinip haramlardan temizlenmek suretiyle, Allah’ın taksimine razı olmakla Allah’a ulaşma, kavuşma ümidimiz olur.

                                               *                                                                                                                                                                   RAVLİ 

Popüler Yayınlar