31 Ocak 2022 Pazartesi

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 3900 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)


3900. Çayırı-çimeni kıskandıran güzelliğinin, alımının (Çekiciliğinin, albenisin) tadı-tuzu, bu kulun ciğerinden başkasını tuzlamadı.


Yeter?

Sus...

Sevgilinin gamı definedir (Saklanmış değerli şeylerdir) ama o defineyi, şu altınla bezenmiş (Süslenmiş) yüzden başkası da övemedi.


A biricik Tanrı!

Dileyenler (Bir şeyin yapılmasını isteyen, rica eden, arzu eden), dilediklerini sana söylerler;

Elde ettikleri muratları (İsteklerini, dileklerini) senden elde ederler.


Canlarını (Gücü, diriliği), gönüllerini (Kalplerinde oluşan duygularının kaynağını), kapındaki çavuşa (Erenlere, evliyalara) verdiler mi, güzel kokulu, neşeli, hoş, ölümsüz bir cana sahip olurlar.


Kullar vardır ki senden seni isterler ancak...

Senin yoluna ayak basarlar, canbaş kaygısına (Ölmek, öldürülmek üzüntüsüne, endişesine, düşüncesine, korkusuna) düşmezler.


Şu (Dünyada yapılan) şaraptan vaz geçerler, şu birkaç sayılı gün, bu şarabı içmezler de geçici şaraba karşılık Kevser (Cennetteki kutsal ırmak suyundan yapılmış) şerbetini içerler.


Karanlık gecede yıldız gibi Ay'ın peşinde (Karanlıkta kalanları aydınlatan kişinin) koşarlar da Ay'ın ondördüne dönerler, yüzleri, parıl - parıl parlar (Kendisi aydınklatan olur).


Toprak anasından (Topraktan üretkenliğinden) öksüz kalırlar;

Toprak babasından (Toprağa bulanmaktan) yetim olurlar ama bir başka ruhani (Bedeni etkili kılan canlılık, hayat gücü) ana, baba bulurlar.


Bedenin mezara lokma olacağını bilirler, görürler de canlarını, gönüllerini (Kalbinde oluşan duygularının kaynağını) semirtirler (Geliştirirler);

Bedenleriniyse arık (Zayıf, güçsüz) bir hale getirirler.


Yeter bu lak-laka (Gereksiz, anlamsız, boş sözlere), yeter bu söz artık;

Bırak da bundan böyle bütün sözleri tertemiz can söylesin.

                            ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİNHAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385

                            ***

Neler öğrendik;

  1. Şems Hazretlerinin güzelliğininden Mevlana Hazretlerinin çok etkilendiğini, başkalarının düşüncesini anlamadığını, akıllarının söylediklerine ulaşamadığını, yeterince etkilenmediğini öğrendik.

  2. Sevgili Şems Hazretlerinin vereceği her sıkıntının hazine değerinde olduğunu, bu defineyi her gözün göremeyeceğini, övgüyle bahsedemeyeceğini öğrendik.

3. Dileyenlerin bir olan Allah’tan istediklerini ve Allah’tan elde ettiklerini öğrendik.

4. Dilek sahibi canını, gönlünü eren, evliyaya verdi mi güzel kokular alan veren, hoş, ölümsüz cana sahip olacaklarını öğrendik.

5. Allah’ın kendisini Allah’tan isteyen sevgiyle bağlanmış, sevgi dostluğunu devam ettiren kişinin, ölmekten, öldürülmekten düşüncesinden, endişesinden, korkusundan kurtulacaklarını öğrendik.

6. Allah’tan kendisini isteyen kişinin dünya geçici güzellikleri ve zevkini bırakıp cennet nimetlerinden yararlanmaya başlayacaklarını öğrendik.

7. Allah’tan kendisini isteyen kişinin karanlıkta kalmış kişileri aydınlatan kişinin peşine düşerek kendisininde aydınlatan duruma geleceklerini öğrendik.

8. Allah’tan kendisini isteyen kişinin gücünü toprak ve toprak ürünlerinden uzaklaşıp ruhani canlılık, hayat gücü bulacaklarını öğrendik.

9. Allah’tan kendisini isteyen kişinin bedeninin mezarda böceklere yiyecek olacağını bildiklerinden canlarını, gönüllerini güçlendirdiklerini, bedenlerini zayıf bir hale getirdiklerini öğrendik.

                             *

İşte böyle yaren;

Gereksiz, boş, anlamsız sözleri bırakıp; 

Candan gelen sözleri dinlemek zamanının geldiğini öğrendik, anladık.

                         *

RAVLİ


Popüler Yayınlar