5 Ocak 2020 Pazar

DİVAN-I KEBİR 6. CİLT 740 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)
                                                                              
740. 0 güzel sevdası (Güçlü sevgisi, aşkı), beni bilginlikten, Kur’an okumaktan öylesine çekti-dışarı attı ki işte böylece sevdalara düştüm, deli-divane oldum-gitti.

Çalışa-dileye seccadeye sarılmıştım, mescide girmiştim, zahitlik (Dinin yasak ettiği şeylerden sakınıp buyurduklarını yerine getirenlerin) elbisesine bürünmüştüm:
Hayra hayır (İyiliğe iyilik), ibadete ibadet katmaktayım (Dinin buyruklarını yerine getirmekte etkinliği artırmak için uğraşmadaydım).

Aşk, mescide girdi, a irşat eden (Doğru yolu gösteren, uyaran) hoca dedi:
Varlık bağını(Seni bağlayan, güven duyduran, bağlardan) kopar, ne diye namaz yerine bağlanır-kalırsın?

Kılıcımın açacağı yaradan ürkme, yüreğin oynamasın, boynunu koy yere, koy eğer bilgi sahibi oluştan, görüş sahibi olmayı diliyorsan, o yola düşeceksen.

Rintsen (Gönül eriysen), pervasızsan (Çekinmez, sakınmaz, korkusuz kimse isen) yosmalığın (Şen, güzel olmanın) hükmünü ver;
Güzelsen, alımlıysan ne diye perde ardında kalıyorsun?

Güzellerin, yüzlerini göstermekten başka çareleri yoktur, mutlaka görünürler güzeller, yüzlerini bezemeden (Süslemeden), cilveler (Hoşa gitmek için davranışlar) etmeden duramazlar.

Gâh (Bazen) yüzleriyle akla, bir aşk’tır, verirler, bir sabırsızlıktır (Acelecilik), salarlar;
Gâh(Bazen)  gözleriyle hastalara İsa’lık ederler (İyileştirirler), sıhhat verirler.

Güzel, gâh (Bazen) saçlarıyla inanmışa Tanrı ipini (Karanlık kuyudan kurtulmak için ip) verir;
Gâh (Bazen) büklüm-büklüm, simsiyah saçlarıyla Hıristiyanlara haç sunar.

Güzelliğini bir görseydin, güneşten de üstün olduğunu bir anlasaydın, şu boz renkli zindanda ne sararır-solardın, ne pörsür-çürürdün (Gevşeyip sarkardın).

Ne diye gönül baharıyla tazelenmezsin?
Ne diye gül gibi gülmezsin, amberler ezmezsin (Güzel kokular ortalığa salmazsın)?
                      ***
DİVAN-I KEBİR 5 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    Kur’an ayetlerine, Hazreti Muhammed’in sözlerine dayanan İslam kanunu, İslam hukukunu tam yerine getiren Mevlana Hazretleri ilk kaynağına yönelmeye başladığını öğrendik.
2.    İkinci aşama olan kişiye öğreten hoca, dünyaya ait bağlardan ve güvencelerden kurtulmadan aşk alanına girilemeyeceğini, öğreticiye tamamen teslim olmaktan başka çare olmadığını öğrendik.
3.    İlk kaynağa gidilen yolculukta, sınamalar, denemeler, çeşitli yaralar alınacağını, bunlardan korkmadan, ürkmeden yola kılavuzluk edene teslim olmamız gerektiğini öğrendik.
4.    Allah’a ulaşmak, ilk kaynağa varmak isteyen kişinin Allah’a dua ederek yalvarması, Allah’ın izin vermesi gerektiğini öğrendik.
5.    Allah izin verdiği zaman dostlarından birini yolcuya sevdirerek kılavuzluk ettirerek eğittiğini, huzura hazırlaması gerektiğini öğrendik.
6.    Bu yolculukta bazen akla aşk, sabırsızlık saldıklarını bazen hastalıkları tedavi edip iyileştirdiklerini, sağlık verdiklerini öğrendik.
7.    Tutkulu sevgi ile bağlanılan önder güzelliğini gösterdiğini, Allah’ın kurtuluş ipini eline verdiğini, gönlünde Allah’ın güzelliklerini seyrettirerek yolcuyu kendinden geçirdiğini öğrendik.
8.    Bu yolda farz olandan, peygamberden vazgeçmek yoktur, ama bunları yolun sonu olarak görmek de yetersizlik olduğunu öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
Bunca güzelliklerle kişinin gönül baharı ile tazelenmesi, sevinç ile gülmesi, güzel kokular salarak etrafındakileri heveslendirmesi gerektiğini öğrendik, anladık.
                     *
RAV


Popüler Yayınlar