15 Ağustos 2024 Perşembe

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER D201

Yüzlerce öküz (Bön, görgüsüz, kaba, anlayışsız) sağrısı (Bel ile kuyruk arasındaki dolgun ve yuvarlakça bölüm), derin (Cildin) kadar kalın olamaz;

Öyle bir taşsın ki Kelim'in eli (Kelimeler, sözler) bile seni yumuşatamaz.

 A kişi, on sekiz kış mevsimi gelmiş, birleşmiş de senin (Soğuk, buz) şekline girmiş;

Azabı (Büyük sıkıntı, eziyet) çetin (Zor, müşkül) cehennemden (Dini inanışlara göre, dünyada günah işleyenlerin öldükten sonra ceza görecekleri yerden)  başka hiçbir şey ısıtamaz seni.

                            ***

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                           ***

Taş-Kelim: Kelim konuşan demektir.

Musa peygamber, Tanrı ile konuştuğu için bu lakapla anılmıştır.

Musa peygamber, Kur'an'ın 2, ve 7. surelerinin 60. ve 160. ayetlerinde bildirildiği gibi Tanrı emriyle taşa sopasını vurmuş, taştan on iki kaynak coşmuş, on iki boyun (Ortak bir atadan türediklerine inanılan, toplumsal ve ekonomik ilişkilerinde anaerkil, ataerkil anlayışı uygulayan geleneksel topluluk; kabile, klan:her biri, bir kaynaktan su içmiştir.

                            *

Neler öğrendik;

1.    Bön, görgüsüz, kaba, anlayışsız kişinin geç veya güç anlayan kişi olacağını, çok tesirli sözlerin bile yumuşatıp şekle sokamayacağını öğrendik.

2.    Değişmeyen, gelişmeyen, doğru olanı aramayan, doğru olanı yapmamakta ısrarcı olanların buz tutmuş kişiler olacağını, ancak bunların cehennem ateşiyle  çözüleceklerini öğrendik.

                             *

 RAVLİ

Popüler Yayınlar