4 Temmuz 2024 Perşembe

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER D172

Senin (Allah dostu, sevgili, Şems Hazretlerine) aşkında öğüdün (Bir kimseye yapması veya yapmaması gereken şeyler için söylenen söz, nasihat) ne faydası var;

Zehirli su içmişim (Büyük üzüntüyü, acıyı, kederi, sıkıntıyı içime almışım);

Şekerin (Tatlının) ne faydası olur bana?

 Benim için, ayağını bağlayan (Kendisi kendisine iş yapmaya engel olmuş) diyorlar;

Deli (Aklını yitirmiş olan, akli dengesi bozulmuş) olan gönüldür (Kalpte oluşan duyguların kaynağı) ayağımı bağlamışlar, ne faydası var?

                            ***

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                           ***

Neler öğrendik;

1.    Aşık kişinin başka birinden nasihat almayacağını, sevdiğinin söylediklerinin dışında  hiçbir uyarıya uymayacağını öğrendik.

2.     Aşkın insanda çok büyük değişikler meydana getirdiğinden kişi bunun vereceği sıkıntılara acıya, kedere, üzüntüye katlanacak güç ve kararlılıkta olması gerektiğini öğrendik.

3.    Mevlana Hazretleri aşka adım atmadan çok saygın ve beğenilen kişi olduğunu, Hazretin Allah'ın ilmi ve güzellikleri bu kadar değil, daha da ilim ve güzellik istemesi üzerine kendini bu isteğe bağladığını, Allah'ın aşkı öğretmek ve göstermek için Şems Hazretlerini gönderdiğini, bu ilişki ile bizlerinde aşkı tanıma fırsatı bulduğumuzu, aşkın cinsellikle sınırlı olmadığını, ilahi bir duygu ve anlayış olduğunu öğrendik.

4.    Kişinin kalpte oluşan duygularının bağlanamayacağını, hapsedilemeyeceğini öğrendik. 

                             *

 RAVLİ

Popüler Yayınlar