10 Haziran 2016 Cuma

DİVAN-I KEBİR 2 CİLT 3160 İNCİ BEYİT

3160.( Mevlana Hazretleri Tebriz’li Tanrı Şems’inin özelliklerini anlatıyor)
Apaçık söylemediğim, ancak kinaye (Düşündüğümü dolaylı) yollu anlatabildiğim o aramızda geçen gizli şeylere, güzelim işlere and olsun;

Gönlümden hiç mi hiç çıkmayan, fakat dilimle söylemeye de imkân bulunmayan cömertliğe, verdiğin nimetlere and olsun;

Bütün dileklerimize kavuştuğumuzu, bütün isteklerimize eriştiğimizi apaçık gösteren parlak bir vuslata (Sevgili ile yani Allah ile buluşmaya) erdir (Ulaştır) bizi.

Ağlamaktan gözlerim öyle kızarmış, öyle şişmiş ki bu gözlerle hiçbir konuğu ağırlamaya gücüm-kuvvetim yok.

Kapısının eşiğindeki topraktan bir avuç toprak dilerim ki sürme gibi gözlerime çekeyim de gözlerimi ışıklandırsın, aydın etsin.

Tebriz’in bütün toprağı böyle bir toprak mı?
İmkân mı var buna?
Ben canın tıpkısıyım diyen beden, olmaz olsun.

Efendimiz, sahibimiz Şemseddin, yaşadıkça yaşasın, var olsun;
Boynumda hakları var, işimi-gücümü ancak o başarır benim.

Usanma (Uzun süren eğitim dolayısıyla bizden sıkılma, hoşlanmazlık yapma), bezme bizden (Öğretimizden yaşama ve iş görme isteğini yitirme), çok güzeliz biz;
Kıskançlığımızdan örtülere büründük.

Bir gün beden örtüsünü canın üstünden attık mı görürsün bizi;
Ay da kıskanır bizi, Ferkad yıldızı (Kuzey kutbuna yakın ve Küçükayı kümesine tabi iki parlak yıldızdan her biri olup bulundukları yerden gözüküp kaybolurlar, ”İkisine birden Ferkadân” denilir. ) da, o da hasrettir bize, bu da.

Bizi görmek için adam-akıllı yıkan (Temizlen), arın (Katışıksız, saf duruma gel- Neye değer veriyorsan, neye bağlıysan kendini soyutla).

Yıkamayacaksan, arınmayacaksan uzak ol bizden, kendi güzelliğimiz kendimize yeter.
                          ***   
DİVAN-I KEBİR 2 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             **
Neler öğrendik;
1.    Allah dostundan bir şey öğrenmek için önceden bildiğimiz tüm bilgileri, inandığımız ve bağlandığımız tüm değerlerden temizlenmemiz ve bu şekilde yaklaşmamız gerektiğini öğrendik.
2.    İnsana Allah’ın verdiği güzelliğin yeterli olduğunu, güzelleşiyorum, olgunlaşıyorum diye peşinen sahip olduğumuz güzellikleri ikinci plana attığımızı öğrendik.
3.    İnsan icadı olan her ne varsa önce o icadın bağlayıcılığından, esir alıcı özelliğinden kurtulmamız, özümüzün güzelliğine ulaşmamız gerektiğini öğrendik.
4.    Allah dostlarından eğitim alanların bu sürenin hayatın tamamını kaplayan süre olduğundan sadece merak edip bu yakınlığa girenlerin ayrıldığını öğrendik.
5.    Allah dostlarından eğitim alanların güzel sonuçlara ulaşmış olduğundan başkaları tarafından kıskanılarak kötülenebileceği için gizliliğe ve örtüye ihtiyaç duyulduğunu öğrendik.
6.    Elimizden geldiğince kendimizi temizlememiz, bizi oyalayan, yanlışa götüren, iyi sonuçlar vermeyen düşüncelerden arınmamız, Allah dostuna sevgiyle bağlanmamız ve hizmet etmemiz gerektiğini öğrendik.
                               *
İşte böyle yaren;
Allah dostlarının kıskanılacak güzelliklerle donatıldığını, kıskançlıktan oluşacak kötü düşünceden kurtulmak için örtünüp gizlendiklerini, arınmış kişilere bilgi ve sırlar verdiğini, arınmamış ben, ben, ben diyen kişiyi bir şekilde kendilerinden uzaklaştırdıklarını öğrendik, anladık.
                               *

RAVLİ

Popüler Yayınlar