27 Ekim 2019 Pazar

DİVAN-I KEBİR 5. CİLT 6680 İNCİ BEYİT


(Mevlana Hazretleri aşkı anlatıyor)

 6680. Sus a söyleyen, sus da sevgilinin âşığa söylediklerini dinle; İsteyen aradıkça istenen, inat eder çünkü.

Güzelsin, şişmansın, genceciksin, nasılsın, ne âlemdesin diyorsun; nasıl olacağım?
Ne güzelliğinin haddi, sınırı var, ne lûtfunun (Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik ve yardım), ihsanının.

Hoş olan şey, tatlılığın temeline doğru at sürmektir;
Fakat bu yürüyüşte de binlerce at sakatlanır, binlerce binek (Araç).

Susmaya çalışıp durmadayım amma şekerler içmişim de o yüzden, boyuna sırları açıp söyleyen bakışına dönmüşüm, onun huyuyla huylanmışım.

A gönül, başın sert, ayağın gevşek;
Sarhoşluk dediğin böyle olur amma topallıya-topallıya yürü, acele et, kapıyı kapamak üzereler çünkü.

O kurtuluş sabahına yürü, o yaşayış denizine git;
Şu testiye bir taş at kırılsın, o kulübeye neft (Organik maddeden yapılan tutuşan sıvı) dök, yansın-gitsin.

Şarabı, şaraba düşkünlere bırak, putu (Doğaüstü güç ve etkisi olan nesneye inananlara) gama (Üzüntüye) batanlara;
Çünkü o, tamamıyla şekilden ibarettir, bu da lâftan başka bir şey değil.


* Çünkü o düzenbaz nefsin inadına, özleyenlerin canlarına, "Bir gizli defineydim, bilinmeyi sevdin, diledim de halkı yarattım" diyor.

(Tanrı Davud’a, “Ben bir gizli defineydim, bilinmeyi diledim, sevdim. Halkı, bilineyim diye yarattım” dediği rivayet edilmiştir.
Hadis bilginleri, bunun uydurma olmakla beraber “ İnsanları ve cinleri, beni bilsinler de bana kulluk etsinler diye yarattım” mealindeki Zariyat suresi 56 uygun bulunduğundan anlam bakımından hadis sayılabileceğini söylerle. (Mavzuat sayfa 62))

Gelin a efendilerimiz, gelin yücelerimizin en yücesine;
Çünkü şu beden, köre benziyor, şu duyguysa onun sopası.

6689. Gelin, parladığı zaman ışığında Tanrı'nın tecelli ettiği nura;
Dolunay, ona karşı bir somun sanki
Güneş kaynağı da onu pişiren ekmekçi.
                       ***
DİVAN-I KEBİR 5 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                        ***
Neler öğrendik;
1.    İsteyen kişi isteneni aradıkça, istenenin kendini naza çekip direndiğini öğrendik.
2.    Her şeyin sınırı olduğunu halde, önem verilen, sayılan birinden gelen iyiliğin ve yardımın sınırı olmadığını öğrendik.
3.    Hoş olan davranışın, tatlılığın özüne doğru yol almak olduğunu, kolayca elde edilemeyeceğini, engeller karşısında yılmadan devam etmek gerektiğini öğrendik.
4.    Mevlana Hazretleri Şems Hazretlerinden huyuyla huylandığını, sırlar söylediğini, susmak istese de söylemeye devam ettiğini öğrendik.
5.    Yücelerde bize hazırlanmış payımızı almak için kafamızı esnekleştirmemiz, hızlı hareket etmemiz, kapı kapanmadan önce ulaşmamız gerektiğini öğrendik.
6.    Aşkla önerilen kurtuluş sabahına doğru yürümemiz, aşkla yaşayış denizine girmemiz, dünya kazanımlarımızı boş vermemiz gerektiğini öğrendik.
7.    Hoşluk ve tatlılık arayanları bu arayışta olanlara bırakmamız, şekle çok değer verenlerin üzüntüsünü de üzülmekten zevk alanlara bırakmamız gerektiğini öğrendik.
8.    Mevlana Hazretleri susmaya çalışsa da Şems Hazretlerinin huyuyla huylandığı için sırları açıp söyleyen biri olduğunu öğrendik.
9.    Akıl ve düşüncemizde sertliği bırakarak hızla yol alarak yücelerde bize ayrılmış payımızı almamız, kapı kapanmadan ulaşmamız gerektiğini öğrendik.
10.                      Dünyaya ait bizi bağlayan bağlardan kurtulmamız, ilahi aşk yaşayış denizine ulaşıp girmemiz gerektiğini öğrendik.
11.                      Sarhoşluğu sarhoşlara, putu puta tapanlara bırakmamız, şekilden ve laftan kurtulmamız gerektiğini öğrendik.
12.                      Allah’ın bilinmeyi sevdiği ve istediği için yücelerin yücesine ulaşmamız, bedenimize, duygularımıza esir olmaktan kurtulmamız gerektiğini öğrendik.
                    *
İşte böyle yaren;
Allah nurunun belirdiği, göründüğü, ortaya çıktığı, sanatının eserlerini görüp kendisine yakınlaşmak için izlememiz yolu bilmemiz, bu yolun Allah dostu kılavuzlarının eşliğinde, yardımlarıyla ulaşmamız gerektiğini öğrendik, anladık.
                     *
RAV

Popüler Yayınlar