24 Nisan 2015 Cuma

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 2830 İNCİ BEYİT

2830. Bir çeşit yılan vardır ki başında panzehir vardır, panzehiri elde etmek istiyorsan zehirinden vazgeç.

Tûbâ (Hoşluk, güzellik, iyilik) ağacını istiyorsan işte Tanrı güneşi Tebrizli Şems;
Ebedi bir zevk (Hoşa giden veya çekici bir şeyin düşünülmesinden, elde edilmesinden oluşan haz), safa (Gönül rahatlığı, rahatlık, hoş gören ve sakinlik kazanımı), ebedi bir ömür mü istiyorsun?
O ağacın gölgesinde otur (Koruması altına gir).

Ey yola düşen, yolda, yolculukta yok olan, yokluktan da yola düş, onu da terk et;
Gönülden bir göz at (Bakarak) da gönlün ta kendisine, özüne (Bütünü oluşturan, bütünden ayrıştırıldığında da kendi başına anlam taşıyan parçaya) bak.

Gönül, Çin aynasıdır (Olanı olduğu gibi gösteren aynadır), gönülle oturursan karşında yüz tane kılıç bile görsen korkma, gözünü kalkan et, tut o kılıçlara karşı.

Biliyorum, her şeyden vazgeçtin, gönülde yok oldun (Ben ve ben merkezli düşünceden ve davranışlardan temizlendin), yokluğun (Tasa, düzenleme, hazırlama âleminin) ta içindesin, fakat bir saldırış daha lazım.

Bir kere daha saldır da şu kaynağın yanında avını yakalayıp parala;
Ey gönül ormanının aslanı, pençele ciğerini (Dertlen, acı duy, sıkıntı duy).

Eşi bulunmaz bir inci (Mana) için kilimi mademki rehin (Daha sonra almak üzere alacaklıya malını) verdin;
Pek büyük sınamayla davran, elini kemerine at.

Güneşin ışığındaki zerreleriz biz, zerreden birazcık toprak al da sürme gibi çek ayın gözüne.(Güneşe ait ışığız, yansıtma ışık ile işimiz yok)

Delilikten, sevdadan can kalmadı bizde;
Ey gören, bilen padişah sen, kendinden haber ver bize.

Şu şekillerle, resimlerle dolu âlemdeki bütün şekilleri, bütün nakışları sil süpür de kendinde bir canlı şekil yarat ey ateşe benzeyen aşk.
                             ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Büyük üzüntü, acı, keder, sıkıntı veren durumların vücut kimyasını bozduğunu, normal ve doğal işleyen görevleri yapılamaz duruma getirdiğini, yavaş-yavaş zehirleyerek hayatı sonlandırdığını öğrendik.
2.    Devamlı sevinç, neşe, mutluluk veren durumlara yönelmemiz, arayışı içinde olmamız gerektiğini öğrendik.
3.    Şems Hazretlerinin öğretisi ile uzun süreli hoşluğa, güzelliğe, iyiliğe ulaşma yollarını öğreneceğimizi, Şems Hazretlerinden yardım göreceğimizi öğrendik.
4.    Gönül sahibi insanlarla beraberlik kurmamızın gerektiğini, onların hakikati olduğu gibi gösterdiğini, hakikate alışık olmasak da, canımız sıkılsa da kısa sürede alışacağımızı, sağlıklı yaşama devam edeceğimizi öğrendik.
5.    Zorluklarda, sıkıntılarda, darlıklarla kendimizi aldatmadan, geçici çözümlerle kendimizi kandırmadan önce ruh sağlığımızı sonra beden sağlığımızı nasıl koruyacağımızı gönül sahibi Hak dostlarından öğrenebileceğimizi öğrendik.
                         *                                  
İşte böyle yaren;
İstemezsek de toplu yaşam şartlarında ruh sağlığımı bozan yönlendirmeler ve zorlamalar olacağını, bunları yok sayamayacağımıza göre sağlam olmamız, kendimizi de bozmamamız için kuvvetli değerlere (İnci) sahip olmamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Eritilip şekli değiştirilmeyen, değeri geçerli ve olan sırların inci üzerinden anlatıldığını öğrendik, anladık.

Şems Hazretlerinin, Mevlana Hazretlerinin ve dostlarının hiçbir zaman değişmeyen değerler olan sırlara sahip olduklarını, kendilerine sevgiyle bağlanıp hizmet etme yolunu seçenlere bu sevinçli yaşama sırlarından bağışlarda bulunduklarını öğrendik, anladık.
                                 *                

RAVLİ

Popüler Yayınlar