21 Mayıs 2024 Salı

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER D140

Medreseyle (İslam ülkelerinde, genellikle İslam dini kurallarına uygun bilimlerin öğretildiği yer) minare (Camilerde olan namaz vaktini bildirmek için yüksek sesle çağrı yapılan, çoğunlukla taştan yapılan yüksek ince yapı) yıkılmadıkça kalenderlik (Gösterişsiz, sade yaşamaktan yana olan, alçak gönüllü kimsenin) halleri (İçinde bulunduğu şartların ve taşıdığı niteliklerin bütünü) düzene girmez.

 İyman (İman-Güçlü inanç) küfür (Tanrının varlığını ve birliği gibi dinin temellerinden sayılan inançları kabul etmemek, ), küfür de iyman  (İman) olmadıkça hiçbir Tanrı kulu, gerçekten Müslüman olamaz.

                            ***

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                           ***

Neler öğrendik;

1.    Kalender, dünya ile alakasını kesen, Allah yolunda giden, her şeyi hoş gören, manevi hakikatlere önem veren, ibadetlerinin görünmesine önem vermeyen, herkese tatlı söyleyerek kalp kazanmaya çalışan, farzları yapmaya dikkat eden ve dünyaya düşkün olmayan kimse olduğunu öğrendik.

2.    Kalender kişi kalbini temizleyerek, isteklerini yok etmeye çalıştığını, öğrendik.

3.    Okul ve cami öğretisinden kişi kendisini kurtarıp  kalpte oluşan duygularının yolunda gitmesi gerektiğini öğrendik.

4.    Akılla bilgiyle belli bir müddet gittikten sonra bunlar bırakılarak kalpte oluşan duyguların kaynağı olan aşk dünyasına hareket etmek gerektiğini öğrendik.

5.    Kişi ters ve uç noktaların aslında bir olduğunu anlayıp kabul ederek içine sindirdikten sonra Allah'ın kulu ve  gerçek Müslüman olacağını öğrendik.

                             *

 RAVLİ

Popüler Yayınlar