20 Mayıs 2024 Pazartesi

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER D139

Gönlümde (Kalpte oluşan duyguların kaynağında) aşkın (Aşırı sevgin ve bağlılık duygun) parlayınca, aşkından başka (Sevgim ve bağlılığım yok oldu) neyim varsa yandı-gitti.

Gönül (Kalpte oluşan duyguların kaynağı) aklı (Düşünme, anlama ve kavrama gücü) da, dersi de, kitabı da rafa koydu (Artık üstünde durmadım, ihmal etti);

 Şiiri (Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebi anlatım biçimini), gazeli (Divan edebiyatında 5-10 beyit arasında değişen ilk beytinin dizileri birbiriyle, sonraki beyitlerin ikinci dizeleri birinci beyitle uyaklı, genellikle lirik konularda yazılan azım biçimi), rübaiyi (4 Mısralık şiiri) öğrendi gitti.

                            ***

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                           ***

Neler öğrendik;

1.    Mevlana Hazretleri Allah dostu Şems Hazretlerine aşırı sevgi ile bağlanınca aşktan başka kendisinde bu değerde hiçbir şeyin kalmadığını öğrendik.

2.    Mevlana Hazretlerine aşk galip gelince, aklı da, kitapları da, dersi de bıraktığını öğrendik.

3.    Mevlana Hazretleri Allah dostu Şems Hazretlerine olan aşırı bağlılığı onu şiire, gazele, rübaiye yönlendirip bunları öğrettiğini öğrendik.

                             *

 RAVLİ

Popüler Yayınlar