23 Eylül 2023 Cumartesi

MEVLANA CELALEDDİN RUBAİLER A 9

Ey her ağacın, her bağın-bahçenin, her çayırın-çimenin yeşilliği (Güzel ve canlı rengi);

Ey benim devletim (Tanrının yetkili kıldığı, sırlarını bağışladığı, ilmiyle kudretiyle desteklediği, yetki verdiği kişinin sözlerini doğru çıkardığı, isteğini kendi isteği olarak gerçekleştirdiği, diğer insanların kabul ederek boyun eğdiği, erdeme ve ölümsüzlüğe kavuşturmaya, insanları yönlendirme ve yöneltme makamına), bahtım (Gelecekteki olayları kaçınılmaz bir biçimde belirleyen ilahi iradenin çizdiği yaşayış biçimi, kader, talih), yüceliğim (Büyüklüğüm, ululuğum).


Ey yalnızlık (Tek başına olmak),ey semâ' (İşitme, duyma), Ey öz doğruluğu (Benliğinde kendi manevi varlığında gerçeğe uygunluğu, düşüncenin gerçekle uyuşması), ey iki yüzlülük (İnandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama).


Gel, sen olmadıkça bütün bunlar, kuru bir sevda (Canlılığını yitirmiş aşırı ve güçlü tutku, istek) ancak.

*

ÇEVİREN VE HAZIRLAYAN: Abdulbaki GÖLPINARLI

Ajans-TÜRK MATBAACILIK SANAİ ANKARA-1982

                                                      *

Neler öğrendik;

  1. Mevlana Hazretleri aşık olduğu Allah dostu Şemsi Tebriz'i Hazretlerinin olmadığı güzelliğin güzellik olmadığını, devletin devlet olmadığını, yüce kişi olmanın anlamı olmadığını, yalnız kalışın, yücelerden gelen sözleri dinleyişin, özden olmuş doğruluğun, inanılan şekilde davranılmayan davranışların cansız sözler olduğunu öğrendik.

  2. Her şeyin güzel algılanması ve güzelliğin yaşanması için sevilenle sevenin bir ve bir arada olması ile değerli ve zevkli olacağını öğrendik.
                                              *

    RAVLİ

Popüler Yayınlar