4 Ocak 2023 Çarşamba

DİVAN-I KEBİR 7-8 CİLT 7280 İNCİ BEYİT

(Mevlâna hazretleri Şems Hazretlerini anlatıyor)


7280. A erlerin (İşini iyi bilenlerin, yetenekli kişilerin) başı, söyle de söyle.,

A meydanın (Mevlevi tekkelerinin ayin yapılan yerin) padişahı, söyle de söyle.


A ölümsüz a sakıylik eden (İnsan ruhuna Allah'ı sevdiren, Allah nuru saçan) padişah, a söz bilenin canı, söyle de söyle.


Topluluğa kıblesin (Sıkıntılı bir durumda yardım umularak başvurulan kişisin), muma (Aydınlatma aracına) ışıksın (Cisimleri görmeyi, renkleri ayıt etmeyi sağlayan fiziksel enerjisin).,

Onların hikayesini söyle de söyle.


A tümden düzen, a sarhoşlar sakıysi (Tanrı şarabı içirip kendinden geçireni), gül bahçesinin gizliliklerini söyle de söyle.


Hem her şeyi bilirsin, hem tümden cansın (Çok içten, sevimli, sevilen, şirin).,

Divanın (Yüksek düzeydeki adamlarının kurduğu meclisin) başısın sen;

Söyle de söyle.


Ab-ı hayat (Olgun insanın hayvani bir hayata mahkum olmuş aklını, kurtararak dirilten) sensin, şeker kamışı (Yapısı tatlılık olan) sensin;

Sevgiliye (Allah'a) ait gizli sözleri Söyle de söyle.


Gamlanmazsın (Üzüntü duymazsın) öfkelenmezsin (Kızmaz, sinirlenmezsin), a neşeli gönül (Kalpte oluşan duyguların kaynağı), söyle de söyle.


Şirin'in (Sevilenin) Hüsrev'i (Seveni), otur da otur.,

Atlıların yolunu söyle de söyle.


Dün açıldın-saçıldın (Sırrını, üzüntünü, sorunlarını ayrıntıya girerek içindekileri söyledin) ;

Söyledin de söyledin,

Gene iki mislini söyle de söyle.


O arı-duru şarabı (Cennet şarabını), o koskoca sagrağı (Kadehle) sun (Ver);

Gülerek-açılarak söyle de söyle.


A rebap (Gövdesi Hindistan cevizi kabuğundan yapılmış uzun saplı saz) çalan dost, her ne bulursan, imanına and (Güçlü inancın tanık, doğrulayan) olsun, söyle de söyle.

                               ***

DİVAN-I KEBİR 7 CİLT MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN HAZIRLAYAN: ABDULBAKİ GÖLPINARLI KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINLARI/1385
                               ***

Neler öğrendik;

  1. Şems Hazretlerinin kendini Allah'a adamış aşıkların başı olduğunu, lider olduğunu, Tanrı şarabı ile aşıkları sarhoş edip sırlar bağışlayan olduğunu, sıkıntılı durumda yardım istenen olduğunu, insanı ışık saçan hale getiren olduğunu, Allah'ı sevdiren, Allah nuru saçan olduğunu, tatlı sevimli, sevilen, otoritesi kabul edilen olduğunu öğrendik.

  2. Şems Hazretleri, olgunluğa ulaşmış kişilerin hayvani aklın baskı ve tesirinden kurtararak insani aklı o kişide egemen kılarak ölümsüzlüğe ulaştırdığını, Allah'a ait gizli sırları söyleyen olduğunu, sakin ve neşeli bir davranış gösterdiğini, hem seven hem de sevilen olduğunu, aşıkların kalplerinde oluşan duyguların kaynağı olduğunu, öğrendik.

  3. Mevlana Hazretlerine ve dostlarına söylediği içten sözlere çok sevinildiğini, doyurmadığını, daha da söylenmesi istenip beklendiğini öğrendik.

                             *

İşte böyle yaren;

İnsan kulağının hiç duymadığı sırları söyleyen Şems Hazretleri orada bulunanları sözleriyle kendinden geçirerek çok mutlu ettiğini, sarhoş ettiğini öğrendik, anladık.

                             *

RAVLİ

Popüler Yayınlar