20 Haziran 2014 Cuma

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 596

Şükür kün ey merd-i derviş ez kusûr
Ki zi Firavni rehidi-vez kefûr
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 6.inci cilt 4724 inci beyit açıklaması)

“ Ey derviş!
Güçsüzlükle firavunluktan (Kendini Tanrı gibi görmekten) ve kâfirlikten (Hakkı görmeyen ve örten, iyilik bilmeyen, Allah’ı inkar eden dinsizlikten) kurtuldun, Allah’a şükret.”

Şahidi gibi derviş ve naçiz (Değersiz, önemsiz) bir insan ol ki, yokluk ve Hakta fanilik (Kendi benlik ve kararlarından vazgeçip Allah’ın hükümlerine uymak ) bir saadettir (Allahın rızasına ermiş olarak, her istediğine kavuş).

Yokluk yolunda toz ol ve Allah’ta fani (Kendi benlik ve kararlarından vazgeçip Allah’ın hükümlerine uygun) ol ki, iki âlemde tek olasın.

Cihanda (Bu dünyada) izzet (Büyüklük, yücelik, ululuk), devlet arama, kudret (Varlık, zenginlik), miknet (Güç, kuvvet, kudret) arama, naçiz (Değersiz, önemsiz) ol.

Yoklukta, Hakta fani (Kendi değerlerinden vazgeçip, Allah’ın eline kendini teslim etmekle) olmakta ilerleyebileceğin kadar ilerle.

Halin aşk ile perişan (Karmakarışık, acınacak durumda olan zavallı) ve kararsız (Çabuk değişebilen) olsun.

Daima aşk ile inle (Üzüntülü ile kısık ses çıkartarak ağlamak), dosta hayran ol.
                         ***
 GÜLŞEN-İ TEVHİD İBRAHİM ŞÂHİDİ
Çev: Midhat Bahari BEYTUR
İnkilap ve Aka kitapevleri koll. Şrt.
                         ***
Neler öğrendik;
1.    Büyüklük taslamanın, ben ve ben merkezli davranmanın, başkalarının iyi hallerini istemeyip sadece kendisinin iyi halli ve zengin olmasını istediği için hile yapmaya kendini mecbur bıraktığından ruh sağlığını bozduğunu, beğenilmeyen biri haline getirdiğini öğrendik.
2.    Çocukça ve ham davranışta bulunanın ilahi âleme yükselemeyeceğini öğrendik.
3.    Uysal olup Haktan ümidimizi kesmeden doğru yürüyüşümüzü yapmamız gerektiğini öğrendik.
4.    Hakkın nurunun üstümüze düşmesi için tüm gölge yapan engelleri parçalayarak aradan kaldırmamız gerektiğini öğrendik.
5.    Benlik önemsenince nefsin kendisini belli ettiğini, benliğin daha da kuvvetlendiğini öğrendik.
6.    Kötü, fena gözün yüzlerce aşırı istek ve kıskançlık oluşturup istem dışı ve beklemediği durumlar karşısında zarara uğrayacaklarını öğrendik.                                            *
İşte böyle yaren;
Fakirliği garipliği sevenin ve gönül hoşluğuyla kabul edenin getirisinin ve faydasının iyi huylu olup benlikten, çekemezlikten, başkalarından kendini üstün görmekten, Allah’ı görmezlikten gelme hatasından kurtardığını öğrendik, anladık.

Güçlü olmanın, hükmetmenin insana hoş geldiğini fakat kişiliğimize etkilerinin ve sonuçlarının kötü hale soktuğunu öğrendik, anladık.

Ben ve ben merkezli davranışlarda bulunanın İlahi aleme giden yolu göremeyeceğini, olgunluğa kavuşamayacağını öğrendik, anladık.

Yöneticilerin Allah’ın koyduğu kurallara tam uymak ve uygulamakla adaletle sağladığında: istenilen, beklenilen, takdir edilen bir davranış bütünlüğüne ulaşacaklarını öğrendik, anladık.
                                              *

RAVLİ

Popüler Yayınlar