8 Haziran 2014 Pazar

DERVİŞ YOLU GÜLŞEN-İ TEVHİD 584

Vakt-i pend-i diğerani hây hây
Der ğam-i hod çun zenani vây vây
(Hazreti Mevlana, Mesnevi 6.inci cilt 3907 inci beyit açıklaması)

“ Başkalarına öğüt verme vaktinde hay-hay, derdin.
Şimdi iş başa düşünce karılar gibi vay-vay, diyorsun ha!”

Ey şahidi!
Bağıra-bağıra halka öğüt verirsin, karılar gibi kendin şehvet (Aşırı dünyalık istekler) tuzağında bağlı kalmışsın.

Allahım!
Senin yolunda aksak ( Hafifçe topallayan, iyi gitmeyen, iyi işlemeyen) yürüyenlerdenim ama aşkında çok şevk (İstek ve heves) içindeyim.

Aşk ile kendimi harap ettim.
Kemal (Bilgi ve erdem bakımından olgun, yetkin, ergin, eksiksiz) ehli (Usta) için toprak üstünde ayaklar altındayım (Kendimi böyle kişilerin ayakları altına koydum).

Kendimi kemal ehline karşı alçalttım.
Şüphesiz ki Hak erleri arasındayım.

Aşkta canımı, başarımı feda ettim.
Allahım senin aşkına kurban oldum.
(Bu ülkü uğrunda kendimi feda ettim)
                                        *
Neler öğrendik:
1.    Öğüt vermek için acele etmemek gerektiğini ben ve ben merkezli düşünce ve davranışlardan, dünyalık bağlardan, aşırı isteklerden kendimizi temizlememiz gerektiğini öğrendik.
2.    Önce vereceğimiz öğüdü kendimize vermemiz gerektiğini öğrendik.
3.    Bilgi ve erdem bakımından olgun, yetkin, ergin ve eskizsiz olmadan öğüt vermenin yanlış sonuçlar vereceğini, öğüt veren için sorumluluk doğuracağını öğrendik.
4.    Kemal sahibi kişilere saygı ve hürmet göstererek ve hizmet ederek aşk yolunda ilerlememizin, olgunluğa ulaşana kadar da öğüdü kendimize vermemiz, halka karşı susmamız gerektiğini öğrendik.
5.    Başkalarına “Darlıktan dolayı feryat etmeyin, sabırlı olun, sabrın ferahlığın anahtarıdır” dediğimizi, darlığa düşünce de başkalarına verdiğimiz bu öğüdü kendimize vermemiz gerektiğini öğrendik.
                                 *
İşte böyle yaren;
Ne olmak istiyorsak bu yolda ilerlemiş, hedefine ulaşmış büyüklerin öğütlerini dikkatlice dinleyip uygulamamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Amacımız; Allah’a kısa sürede ulaşmak için aşk yolunu tercih etmemiz ve aşk ustalarına sevgi ile bağlanıp, sözlerini doğru kabul edip, önerilerini önemseyerek gidiş yollarını kendimize örnek almamız gerektiğini öğrendik, anladık.

Koca olan erkeğin karısını hoşnut etmeden birleşmesinin yanlış olduğunu, karısını ona Tanrı’nın bir emanet olarak verdiğini, karısına iyi veya kötü davrananın karşılığını erkeğe vereceğini öğrendik, anladık.
                                            *

RAVLİ

Popüler Yayınlar