31 Mayıs 2015 Pazar

DİVAN-I KEBİR 1 CİLT 3070 İNCİ BEYİT

3070.  Can güneşini (Şems Hazretlerini rüyanda) görürsen ordusuz bir padişah kesilirsin, hem gayb (Görünmeyen âlemimin) mülkünü (Kullanma hakkını) elde edersin, hem gizli sırları bilene kavuşursun.

Duyup sevdasına kapıldığın defineyi yeryüzünde görmediysen gökyüzünde bulursun.

Aşkta hıyanet etmezsen (Güveni kötüye kullanmazsan, sevgiyi sürdürürsen, dostluk bağlılığına devam edersen), emin olursan (İnanılır güvenilir olursan), nice Çin güzellerini bedava görürsün, bedavaca (Emeksiz, parasız) elde edersiz.

O kutlu gönül aynasında, o şeksiz şüphesiz tertemiz, ârı-duru aynada, bu dünyadayken cennetteki güzelleri, güzellikleri, bir-bir bulursun, görürsün.

Aşk okuyla oklandın mı, sevgili seni sarhoş etti mi can, elinden giderse kaygılanma, onun gibi yüzlerce can elde edersin.

Gönül vesveselerinden (Şüphelerden, kararsızlıklardan, aslı olmayan kuşkulardan) bir an aman bulursan çözümlenmesi zor tılsımın (Herkesin bilemediği, çözemediği gizli şeylerin) anahtarını bulursun, o tılsımı bozarsın.

Can padişahının aşkına putları kır, dök de onları yapan ressamı apaçık gör.

Hak’la Hak (Varlığını Allah ile birleştirerek bir) olmuş, Tebrizli Tanrı ve şeriat Şemsinden kayıtsız, şartsız remizleri (Güç anlaşılan, işaretle anlatılan, gizli ve kapalı anlatımları) bilip anlamak için yüzlerce tercüman elde edersin.

Ey aşk imamı (Önderi), sarhoşsun (Kendide değilsin) madem, tekbir (Tanrının büyüklüğünü ve yüceliğini dile) getir, iki elini sal yanına, usan varlıktan (Uzun süre aynı şeyi yapmaktan hoşlanmaz ve sıkılır duruma geldiğin yaşamdan), vazgeç şu benlikten (Kendi kişiliğine önem vermekten, kendini üstün görmekten, kendini beğenmekten, büyüklenmekten, övmekten vazgeç).

Vakit (Allah’ı görmek, zamanın gelmesini) bekliyordun, acele ediyordun ya;
Namaz vakti (Allah’ın huzuruna çıkma zamanı) geldi işte, kalk sıçra, neden oturuyorsun?
                             ***   
DİVAN-I KEBİR1 MEVLÂNÂ CELÂLEDDİN
Hazırlayan: Abdulbaki GÖLPINARLI
İstanbul REMZİ KİTABEVİ 93
                             ***
Neler öğrendik:
1.    Allah’a ulaşmak için Allah dostlarından birini önder olarak kabul etmemiz, kalbimizi ona bağlamamız, her sözünü doğru kabul ederek istediklerini yaparak yol almamız gerektiğini öğrendik.
2.    Allah’ı arzu edenlerin dilinde sonra kelimesinin olmadığını, hemen kalkıp yapılması gerekenleri hemen yapanlar olduğunu öğrendik.
                                       *                                                                                            
İşte böyle yaren;
Allah’a ulaşmak yolu uzun,  zor ve güç olduğunu, Allah dostlarından yardım almadıkça sunuca ulaşılamayacağını, Mevlana Hazretlerinin veya Şems Hazretlerinin ruhani yardımlarını almamız gerektiğini, onların bizi terbiye edip Allah huzuruna hazırlamaları gerektiğini öğrendik, anladık.
                                 *

RAVLİ

Popüler Yayınlar